Crialdi

Selle Français, ori
Syntynyt 03.03.2015 Ranskassa
Punarautias, 170cm

Rekisterinumero VH15-121-0046
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Grand Prix
Tuonut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

KRJ-I   KV-III   KVJ AB   MSY-B   Bronze Premium

Crixin kanssa on aina ilo aloittaa päivä. Se on erittäin miellyttämishaluinen hevonen kaikin puolin ja tekee kaikkensa pitääkseen emäntänsä tyytyväisenä, kiltimpää ja helpompaa oria saa kyllä hakemalla hakea. Hoitaessa sitä voi pitää vaikka irti käytävällä ja jos jostain kumman syystä sen selästä sattuu putoamaan, ei ole pelkoa että se lähtisi tammojen perässä omille teilleen. Vähän se saattaa ohikulkeville hevosille välillä höristä, mutta siihen se jää.

Crixillä ratsastus on poikkeuksetta mukava kokemus. Se yrittää aina parhaansa eikä välitä kokemattomammankaan ratsastajan pikkuvirheistä. Orilla on kolme erinomaista askellajia, joista laukka on aivan erityisen miellyttävä ja helppo ylläpitää kaikissa tempoissa. Uusien asioiden parissa Crix on yritteliäs, mutta voi vaatia jonkin verran toistoa asian sisäistämiseen täydellisesti.


i: Crimaldi
sf trn 170m
ii: C'est Tout sf prt 170cm iii: Soleil sf trt 167cm
iie: Pétillante sf rt 167cm
ie: Pastèque sf trn 166cm iei: Chocolat sf mrn 171cm
iee: Avril sf prt 165cm
e: Fabiénne
sf prt 168cm
ei: Doux sf prt 169cm eii: Farce sf m 167cm
eie: Frontière sf rt 169cm
ee: Poussière sf m 163cm eei: Câliner sf mrn 170cm
eee: Floraison sf m 167cm

Jälkeläiset

01. sf-o. Cabernet du Roch, syntynyt 05.07.2015 tammasta Chanceux Saavutukset: VIR MVA Ch, VSN Ch, KTK-I, KRJ-I, KV-II, Premier
02. sf-t. Devinette de Vallée, syntynyt 24.11.2015 tammasta La Reine Drôle
03. sf-t. Spessartine RA, syntynyt 03.03.2016 tammasta Siryn Saavutukset: KTK-III, Premier
04. sf-t. Chénas du Roch, syntynyt 07.01.2017 tammasta Ballett Saavutukset: KV-II, Premier

Sukuselvitys vanhemmista

i. Crimaldi on ori, josta kohutaan Ranskassa. Hieman tuntemattomammasta suvusta oleva tummanruunikko herra ei nuorena saanut juurikaan arvostusta, sillä hitaasti kehittyvä ori ei ollut ensimmäisissä orinäytöissä vielä kasvanut ruotuunsa ja muistutti enemmän kurkea kuin hevosta. Vasta 6-vuotiaana Crimaldi alkoi niin sanotusti näyttää hevoselta, mutta millaiselta ori näyttikään. Ennen pihalle naurettu ori kantakirjattiin II palkinnolle, mikä ei kuitenkaan vielä ollut syy kohuun. Kun kaikki kasvukivut olivat takanapäin, alkoi orin ratsuttaja kokeilla kilpailemista nuorella orilla: suvereeni Ranskan 6-vuotis koulucupin voitto nosti orin kaikkien huulille. Hetkeen ei oltu nähty niin hyvää keskiravia kuin tämä ori esitti. Kisauran kertyessä alkoi myös tammanomistajat heräämään, sillä nyt oli löytynyt ori, joka toivottavasti toisi lisää liikettä varsoihin. Siitosurallaan Crimaldi ei kuitenkaan aivan niin hätkähdyttänyt kuin kisaradoilla, sillä vaikka ori jättää selkeästi hyvää sporttityyliä, näkyy herran varsoissa myös hyvin paljon emätammaa. Vaikka orista ei siis tullut ihmeidentekijää ranskalaisten ravin parantajana, on herra edelleen nosteessa ja Crimaldin jälkeläiset tuntuvat kiinnostavan hevosihmisiä. Luonteeltaan Crimaldi on yllättävän lupsakka ja rento, todellinen ranskalainen herrasmies.

e. Fabiénne muistuttaa ulkonäöltään poikaansa Crialdia aivan hämmästyttävän paljon; molemmilla hevosilla on sama oranssiin taittava punarautias väritys ja lähes samat merkit niin päässä kuin jaloissa. Ulkonäköön yhtäläisyydet eivät suinkaan lopu, sillä poikansa tavoin Fabiénne on kunnostautunut kouluradoilla, joskin alemmilla vaikeustasoilla. Alkuelämästään tamma kävi myös kokeilemassa ensimmäisen omistajansa kanssa kenttäratoja, ja vaikka tammalta löytyy hyvin myös hyppykykyä isän suvun kautta, ei neiti ollut tarpeeksi rohkea ja varma kenttäratsuksi. Tämän jälkeen Fabiénne myytiinkin nykyiseen kotiinsa, eli pieneen tammapainotteiseen siittolaan Etelä-Ranskassa. Suoraan ei neitiä kuitenkaan laitettu siitokseen, sillä kyseisen siittolan ideologiana on ensin tähdätä niin korkealle kisaradoilla kuin tammalla on potentiaalia ja vasta tämän jälkeen siirtää hevonen siitokseen. Fabiénne pääsikin testaamaan rajojaan varsin voitokkaasti, jonka jälkeen kysyntä oranssin koulutamman varsoista alkoi olla niin suurta, että tamma päätettiin astuttaa ja siirtää siitostammaksi. Isäoreiksi on valittu hyväliikkeisiä kouluoreja, minkä ansiosta tamman varsoja on nähty paljon ikäluokkakilpailuissa ja kuudesta varsasta jopa kaksi on koulutettu aina Grand Prix luokkiin saakka.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Usein sanotaan kärjistäen, ettei kauneus ja älykkyys kulje käsi kädessä. Tämän todistaa ainakin omalta kohdaltaan todeksi C'est Tout, joka on kuin satukirjan prinssi, mutta älykkyyttä ei tältä orilta löydy edes itselleen jakaa. Punarautias ja hienot 170cm korkea C'est Tout on näyttelyhai, joka kuitenkin tuntuu sotkeutuvan omiin jalkoihinsa useammin kuin näyttelytuomarit oria ihastelevat. Herran kanssa onkin pysytty suhteellisen tiukasti näyttelyuralla, sillä kilpakentille kun lähtisi tämän neljä vasenta jalkaa omistavan hevosen kanssa, voisi tulos olla mielenkiintoinen. Toki orin kanssa ollaan käyty kantakirjan vaatimat näytöt suorittamassa, mutta perussuorittamiseen C'est Toutin kisaura jääkin. Kisatulosten vaje onkin näkynyt orin tammamäärässä, ja herraa suosivat sellaiset tammanomistajat, jotka haluavat nimenomaan korrektia rakennetta ja joiden tammat ovat itse kisakentillä ansioituneita. Luonteeltaan tämä hölmöläinen on kiltti kuin mikä, ja ori tuntuu välillä itsekin hämmästelevän kaatuessaan turvalleen, että miten näin nyt pääsi käymään. Jälkeläisilleen herra ei kuitenkaan ole jättänyt laisinkaan omaa kömpelyyttään kiitos ehkä sporttisten emätammojen, ja useat orin jälkeläiset ovat pärjänneet isäänsä huomattavasti paremmin kisaradoilla.

ie. Pastèque on pienehkö, vain 166cm korkea tummanruunikko tamma, joka on pienestä ranskalaisesta siittolasta kotoisin. Nuorena tammasta povattiin siitostammaa, mutta kun näyttelymenestystä ei tullutkaan odotettuun tapaan, myytiin tamma yksityiskotiin juniorille. Luonteeltaan temperamenttinen Pastèque ei päästänyt nuorta omistajaansa helpolla, mutta vuosien valmentautumisen ja harjoittelun jälkeen parin yhteistyö alkoi sujumaan. Pastèque yllättääkin kokoonsa nähden näyttävillä askellajeilla, joilla sijoituksia on sadellut aina vaativan B:n luokkiin saakka. Korkeammalle ei neidin rakenne yksinkertaisesti riitä, minkä vuoksi tamman saatua valitettava rankemman treenaamisen estävä toistuva hankosidevamma, päätettiin tamma astuttaa parempaa rakennetta tuovalla orilla. Syntyi Pastèquen ainoa, kaunis orivarsa, joka valitettavasti jäi orvoksi jo puolivuotiaana Pastèquen menehtyessä harmittavassa lastausonnettomuudessa.

ei. Doux on nykyään pelkästään siitosorin tehtäviä hoitava punarautias herra, joka on emänpuoleisen sukunsa musta lammas. Orin emänisän suku vie nimittäin tunnettuun täysiverilinjaan, jonka jälkeläiset ovat menestyneet erityisesti este- ja kenttäpuolella. Tätä ei Douxista kuitenkaan huomaa, sillä ori itse on kuin kouluhevosen käsikirjasta. Toki herran monet jälkeläiset hyppäävät keskiverto kouluhevosia paremmin ja voimakkaammin, mutta orin hieman raskaampi rakenne ja kyky kantaa itseään ovat aina saaneet osakseen ihmetystä, kun emänisä on selvinnyt. Isänpuoleinen suku herralla on kantakirjoissa hyvin vähän nähty, joten todennäköisesti ori on lahjakkuutensa saattanut sieltä periä. Doux olikin tullessaan kantakirjattavaksi koulupuolelle piristysruiske Ranskan kouluhevosten sukuihin, sillä harvalla tammalla oli samoja kantanimiä takanaan. Kaiken kaikkiaan Doux on ollut hyvin ansiokas kouluperiyttäjä, sillä epäilijöistä huolimatta myös orin toisen ja kolmannen polven jälkeläiset ovat jatkaneet isänisänsä viitoittamalla tiellä kouluratsastuksen aitojen sisällä. Luonteeltaan nykyään teräspappana tunnettu ori on iloinen, hieman kujeileva mutta viisas, mikä ei myöskään ole vähentänyt orin suosiota.

ee. Poussière on suuren ja suhteellisen kuuluisan ranskalaisen siittolan kasvatti, joka hurmaa pikimustalla värityksellään ja säkäkorkeudellaan, joka on vain komeat 163cm. Suuren siittolan toimintatapojen tyyliin Poussière pääsi heti synnyttyään tarkkaan syyniin ja näyttelykierrokseen, jossa parhaat tammat pidetään itsellä ja loput myydään. Tamman hieman pieneksi jäänyt koko ei paljoa haitannut, sillä hyvin nopeasti tuli ilmi, että tamma on rakenteellisesti erittäin korrekti ja sopiva siitostammaksi. Ensimmäisen varsansa neiti varsoikin jo nelivuotiaana, minkä jälkeen varsoja syntyi lähes vuosittain. Viidennen varsansa kanssa Poussièrella oli kuitenkin vakavia komplikaatioita varsomisessa, jonka seurauksena neiti joutui käymään useassakin leikkauksessa ja uusia varsoja ei enää suositeltu. Loppuelämän uutta koti ei ollut vaikea löytää tälle sähikäiselle, sillä tamman luonne on juuri sopiva yhdistelmä kiltteyttä ja säpsäkkyyttä. Usean ostajaehdokkaan väliltä Poussièrelle valikoitui kodiksi perhe maaseudulta, jossa tamma pääsi toimimaan niin maastoratsuna kuin myöhemmin perheen pojan kisaratsuna kouluratsastuksen saralla. Poussièren viidestä jälkeläisestä jokainen on perinyt emänsä kauniin rakenteen, mutta yksikään ei valitettavasti saanut tamman upeaa kiiltävää mustaa väritystä.

Sukuselvityksestä kiitos Assille!

KRJ-Cupit:
29.02.2016 - Fiktio - Intermediate II - 19/236
31.03.2016 - Runoratsut - Grand Prix - 10/248
30.06.2016 - Aittohaara - Intermediate II - 15/158

Näyttelyt:
20.06.2015 Nidavellir, PUN2
21.06.2015 Faconde, PUN1, BIS4
30.06.2015 Le Château de Raconteur, PUN1, BIS4
28.09.2015 Radical Trotters, PUN1, BIS5

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 18.08.2015

"Kun Crix saapui kentälle valmennettavaksi ratsastajansa kanssa, näytti se samantien siltä kuin olisi puolentunnin alkuverkka jo takana. Hevonen kulki eteen todella pehmeästi ratsastajansa apujen mukaan, se ei puskenut yhtään apuja vastaan saati kulkenut kentällä oman päänsä mukaan. Alkuverkkaan ei siksi tarvinnut kuluttaa juurikaan aikaa, kunhan hevonen oli kyljistään vetreämpi niin ei kuin työntekoon.

Tänään Crixin ja ratsastajan kanssa oli tarkoitus käydä lävitse aika paljolti vaativia liikkeitä, keskittyen samalla ratsastajan istuntaan. Aloitimme ravissa avo- ja sulkutaivutuksilla, joilla saimme hevosta vielä paremmin kuulolle sekä tietysti taipumaan. Tämän jälkeen pyysin ratsukkoa jatkamaan siksak-sulkutaivutuksilla, joiden parissa sekä hevonen että ratsastaja joutui käyttämään päätä vähän enemmän. Crix hoiti tehtävän kuin tehtävän ratsastajan pyynnöstä, enkä oikein päässyt mistään asiasta heille huomauttamaan. Ja sitten kun virheitä etsimällä etsin, niin ainoa johon törmäsin oli se, että ratsastaja nojasi välillä turhan paljon eteen jolloin ryhti kärsi. Välissä jatkoimme helpommilla tehtävillä, kuten kiemuraurilla, mutta loppua kohden halusin nähdä, kuinka ratsukon passage ja piaffe hoituu. Passagessa Crix suloisesti hidasti tahtiaan ja aluksi vähän räpiköiden näköisesti nosteli jalkojaan, mutta liikkeen muotoutuessa alkoi askellus näyttämään paremmalta. Puolestaan piaffea Crix ei malttanut ratsastajansa kanssa hioa loppuun saakka, muutama nätti jalan nosto nähtiin, mutta siihen se ikään kuin lösähti.

Jotta kaikille jäisi valmennuksesta hyvä mieli, lähdimme tässä vaiheessa lopettelemaan, emmekä tuhlanneet enempää aikaa edelliseen liikkeeseen. Loppuverkassa ratsastaja sai taivutella itsenäisesti hevostaan rauhallisessa ravissa, pyytäen tätä eteen-alas. Valmentaja oli tämän päivän valmennettaviin kyllä oikein tyytyväinen, ratsukko oli selkeästi hyvin osaava ja myös toivat taitonsa esille, ja lisäksi he tekivät mukisematta kaiken mitä pyysin." Valmennuksen kirjoitti tvisha.

Kouluvalmennus 11.05.2016

"Emmelinen ja Crixin kanssa valmennuksen aiheena oli sujuva, laadukas perustyöskentely erityisesti ravissa, mutta ilman turhaa temppuilua. Toisin sanoen siis lähinnä koottu ja lisätty ravi, ajoittain hieman passagea kohti hakien, mutta ilman varsinaista passagen treenaamista. Alkulämmittelyt Emmeline oli jo tehnyt valmiiksi, joten jäljellä oli vielä kaikkien askellajien läpfikäyminen ja perusjuttujen kokeileminen, jotta myös valmentaja tietäisi, millä mielellä ori on liikenteessä. Siirtymiset sujuivat oikein hyvin, Crix polki energisesti alle, siirtyi myös takaisin hienosta vihjauksesta ja taipui pohkeen ympärille mukavan rehellisesti.

Oleellista tehtävissä oli rento ja kuuliainen hevonen, joka kulkisi rehellisesti oikein päin – tässä ei annettaisi anteeksi, koska Crix oli niin kuuliainen ja kokenut korkean tason kilparatsu, ei ratsutettava nuori, joka ei vielä edes tiedä, missä takajalat ovat. Ravityöskentely oli päivän sana ja sitä tehtiinkin paljon, vaikka erityisesti työstimme koottua ja lisättyä versiota askellajista mukaan mahtui myös keski- ja harjoitusravia. Emmelinen piti olla koko ajan tarkkana kuin porkkana apujensa kanssa, sillä samalla ratsastajan piti toki tehdä ympyröitä, radan poikki ratsastuksia ja aika ajoin myös siirtymisiä lähinnä käyntiin, mutta myös laukkaan. Tahtirikkoja tai askellajin leviämistä en antanut anteeksi, vaan armotta huomautin joka kerta, kun Crix painui kuolaimen alle tai takaosa myöhästyi tai ravi ei ollut kunnolla diagonaalista, mikä meinasi olla ajoittain ongelma erityisesti lisäyksissä. Emmeline kuitenkin korjasi aina hyvin.

Passagea ei ollut tarkoituskaan ratsastaa kunnolla, mutta kun pyysin Emmelineä ajattelemaan ravia sitä kohti, Crix vastasi apuihin oikein hyvin, hidasti ja nosteli koipiaan oikein mallikkaasti. Ajoissain ori alkoi hieman ylisuorittaa ja heittää etujalkojaan, mutta kun ratsastaja vain rauhoitti tilanteen, malttoi myös Crix suorittaa oikein eikä liioitellen." Valmennuksen kirjoitti narri.

Kouluvalmennus 26.05.2016

"- Toistetaan seuraavaksi samaa kiemuraura, mutta lisätään suoristuksiin pysähdys ja laukannosto, ohjeistin ratsukkoa kouluvalmennuksessa, jonka alkupuolisko oltiin käytetty kolmikaarisen kiemurauran ratsastamiseen käynnissä ja ravissa siten, että kaarteisiin lisättiin myös voltit ulospäin asettaen. Nyt voltit jätettiin pois ja tilalle otettiin pysähdykset ja laukannostot. Ratsukon yhteistyö oli ihailtavan saumaton: mitä tarkemmin ratsastaja osasi pyytää, sitä tarkemmin hevonen työskenteli. -Okei jatka sitten seuraavasta nostosta kiemuraura loppuun laukassa ja jatka siitä seuraavan lyhyen sivun jälkeen kokorataleikkaalle. Ota sitten muutama laukanvaihto radantien aikana ja siirry käyntiin seuraavalla pitkällä sivulla, ohjeistin ja jäin seuraamaan ratsukon laukkatyöskentelyä. -Eihän meillä näköjään ole tänään mitään varsinaista ongelmaa, tosi hyvä! kehuin ratsastajaa ja annoin luvan jatkaa loppuraveja. -Ensi kerralle pitää suunnitella teille haasteellisemmat tehtävät, lupasin ja kiitin lopuksi ratsastajaa yhteistyökykyisyydestä." Valmennuksen kirjoitti Uppe.