Nouvion Chantal KRJ-I

Selle Français -tamma, väriltään punaruunikko, säkäkorkeus 168cm
Syntynyt 02.03.2015     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH15-121-0027
Kasvattanut Nouvion Acres ja omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811
Koulupainotteinen, tavoitetaso 7: Prix St. Georges

Chantal on todellinen päänvaiva, jota harva voi sanoa rehellisesti kestävänsä. Joillekin hulluille jääräpäille tamma ehkä juuri ja juuri sopii. Chantal on hyvin tarkka siitä kuinka sitä käsitellään. Pienikin virhe, ja tamma on vetänyt ämpärillisen herneitä nenään ja on mukiloimassa hoitajaparkaa. Mikäli Chantalin kanssa haluaa pärjätä ilman mustelmia ja hampaanjälkiä ihossa, täytyy omata henkistä kanttia ja rohkeutta. Harjaustuokioita ei venytetä turhan pitkiksi, mutta liiallista kiirehtimistä ja kovakouraisia otteita tulee kuitenkin välttää. Tamma on kaikista helpoin ja turvallisin hoitaa kiinnitettynä. Jos hoitaja nyt välttämättä haluaa haastetta ja liikuntaa väistellessään karsinassa pyörivää nelijalkaista, niin voi toki jättää sen riimun pois.

Selkäänsä tamma vaatii taitavan ratsastajan, jolle tärkein tavoite on saada hevonen kulkemaan rentona eteenpäin ei niinkään, että ratsu näyttää hyvältä ulkoapäin. Chantalilla on todella paljon imua eteenpäin. Sen herkkyys ei helpota asiaa laisinkaan. Pienikin paine kyljessä saattaa aiheuttaa sen, että alla oleva nelijalkainen ampaisee nollasta sataan niin, että ratsastaja jää satuloineen ilmaan leijailemaan. Kovat ohjasavut oikeastaan vain pahentavat asiaa ja saa tamman kellahtamaan etupainoiseksi, iskemään hampaat kuolaimeen ja painamaan ratsastajan kädelle koko voimalla. Jo heti alkuverryttelyistä lähtien Chantalille on tehtävä selväksi, ettei jokaista pientä apua tarvitse juosta karkuun. Hevoselle ei myöskään tule antaa periksi kertaakaan vaan jokainen pienikin käännös on suoritettava tarkasti ja niin kuten ratsastaja itse haluaa. Tamma kun kerran saa luvan lusmuta ja tehdä hommat oman päänsä mukaan, ei paluu kuuntelevaan ja hyvin työskentelevään ratsuun ole enää mahdollista.

Vaikka Chantalilla on kova kuori, on sen sisus oikeasti varsin herkkä. Uudet tilanteet jännittävät sitä kovasti, mikä tarkoittaa sitä, että kilpailutilanteet ovat todellinen haaste ihan kaikille, jotka Chantalin kanssa toimivat. Missään nimessä ei pidä tehdä sitä virhettä, että kiireessä lähdetään kohti kisapaikkaa ja vauhdilla valmistellaan hevonen koitosta varten. Tällainen toiminta johtaa siihen, että Chantalin ärsytyskäyrä nousee huippuunsa ja se lopettaa yhteistyön varoittamatta. Siinä on sitten kiva lähteä kilpailemaan hevosella, joka niskuroi jokaiselle ratsastajan avulle ja pistää verryttelyalueellakin sekoilushown pystyyn. Kaikkein helpoimmin pääsee, kun pitää Chantalin mahdollisimman rauhallisena eikä sen ympärillä häärää kuin vain pari ihmistä kerrallaan. © Amanda


i: Choix Risqué
sf rn 169cm
ii: Avoir Recours sf rn iii: Vie Nocturne sf
iie: Villa Sucré sf
ie: Amoreux sf m iei: Azur Chouette sf
iee: Rêveur sf
e: Bourdonnement
sf rn 165cm
ei: Comptoir Joueur sf rt eii: Domestique sf
eie: Blanc Frais sf
ee: Voyage de Nuit sf rn eei: Faire Amende sf
eee: Petite Sirène sf

Jälkeläiset

01. sf-t. Cataleya du Roch, syntynyt 25.07.2015 oriista Robillard du Roch Saavutukset: KTK-III, KV-II
02. sf-t. Cher du Roch, syntynyt 28.05.2016 oriista Eduard von Lark Saavutukset: Preferent
03. sf-o. Rabastan du Roch, syntynyt 09.09.2016 oriista Robillard du Roch

KRJ-Cupit:
30.06.2016 - Aittohaara - Vaativa A - 10/178

Näyttelyt:
30.06.2015 Le Château de Raconteur, SIN1

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 03.06.2015

"Edessäni pyyhälsi varsin vauhdikas ruunikko. Sillä näytti olevan jumalaton kiire joka ilmansuuntaan eikä se pystynyt keskittymään yhteen suuntaan kahta sekuntia pidempää. Olin puuttunut ratsukon toimintaan jo heti alkuverryttelyissä. Huomasin, että ratsastajan pohjeavuista hevonen mieluusti nosti reippaamman askellajin, minkä vuoksi jossain vaiheessa ratsastaja alkoi ns. pelätä pohkeen käyttöä. Käskin ratsastajaa tekemään avo- ja sulkutaivutuksia, jolloin pohjetta on pakko käyttää, mutta asetuksien ja taivutusten myötä antaa hevoselle muun vaihtoehdon kuin nostaa sen laukan tai ravin. Chantal oli aluksi jyräämässä ratsastajan taivuttavat ja asettavat avut törkeästi eikä se olisi millään halunnut asettua selässä olevan tahtoon. Kunhan ratsastaja vain itsepäisesti piti suunnitelmastaan kiinni saada se hevonen tekemään ne avot ja sulut, Chantal antoi jossain vaiheessa periksi ja matka saattoi jatkua jo hieman rauhallisemmissa merkeissä. Ratsukko teki pelkkiä avoja ja sulkuja, siirtymisiä suoraan avosta sulkuun tai sulusta avoon tai muutaman kerran pohkeenväistöönkin. Chantalilla oli vaikeuksia pysyä samassa askellajissa tehtävän jälkeen, joten pyysin ratsastajaa vielä tulemaan pituushalkaisijalle. Ratsastajan oli tarkoitus tulla käynnissä pituushalkaisijalle ja ratsastaa hevosen takaosaa puolelta toiselle, jolloin hevosen oli pakko kuunnella pohjetta, joka ei vaadi siltä lisää vauhtia. Chantal joutui polkemaan voimakkaammin alleen ja näkemään, ettei se pohje ole aina pelkästään eteenpäin vievä apu. Meillä meni rutkasti aikaa ylimääräiseen rauhoitteluun, minkä vuoksi en päässytkään teettämään ratsukolle tehtäviä, joita olin aluksi sille suunnitellut. No, kaikista tärkeintä oli se, että treenin lopussa Chantal kulki hyvällä tahdilla eteenpäin, vaikka ratsastaja käyttikin pohjetta." Valmennuksen kirjoitti Amanda.

Kouluvalmennus 10.06.2015

"Toivottavasti tänään pääsisimme tekemään muutakin kuin vain rauhoittelemaan menevää Chantal-neitiä. Ratsastaja oli jo heti alkuverryttelyistä lähtien keskittynyt edellisiin tehtäviin, jotka tuottivatkin tulosta ja ratsu oli erittäin hyvin kuulolla siirtyessämme minun juttuihin. Päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja passitin ratsukon treenaamaan passagea ja piaffea. Ratsukko sai ensin tehdä molempia liikkeitä yksitellen, minkä jälkeen siirryttiin tekemään molempia. Chantal saisi molemmissa liikkua hieman enemmän ylöspäin. Nyt se jäi useasti laahaamaan jaloillaan ja koko homma oli varsin laiskan näköistä. Jostain kumman syystä siirtyessämme treenamaan molempia yhdessä, tammalta löytyi toinen vaihde, ja sen liikkuminen oli paljon liidokkaampaa ja voimakkaampaa. Teimme ratsukon Grand Prix -ohjelmasta erästä kohtaa: pitkän sivun loppupuolella passage, kääntyminen lyhyen sivun uran viereen, 13 askeleen piaffe, siirtymiset passage-piaffe-passage ja siitä passagea vastakkaisen pitkän sivun alkukolmannes. Jälkimmäinen passage jäi vähän kehnoksi, ja siitä puuttui lähes kokonaan liitovaihe. Chantal tukeutui liiaksi kuolaimeen ja laski selkäänsä, jolloin etujalat eivät nousseet tarpeeksi ja takajalatkin jäivät laahaamaan. Käskin ratsastajaa olla ottamatta niin tiukasti edestä, jolloin hevosella oli tilaa suorittaa passage halutulla tavalla. Tärkeää oli myös jo ennen tehtävän tekoa, että hevonen kulki rehellisesti omalla moottorilla eteenpäin paino takaosalla. Muuten ratsukolla ei ollut ongelmia vaan aika näppärästi se suoriutui niin piaffesta kuin piaffe-passage -siirtymisistäkin. Olin oikein tyytyväinen Chantaliin, vaikka ensimmäinen valmennuskerta olikin aikamoinen kauhistus." Valmennuksen kirjoitti Amanda.

Kouluvalmennus 16.06.2015

"Tänään olin jo kolmannen kerran valmentelemassa Chantalia, joka aina vain paransi käyttäytymistään edellisestä valmennuksesta. Se oli tosiaan ihan hyvä, koska ensimmäinen valmennus oli aivan katastrofaalinen. Tosiaan tarkoituksena oli tänään treenailla laukanvaihtoja eri muodoissa. Ensimmäiseksi tehtiin taas pieni katsaus ratsukon yhteistyöhön ja se sai tehdä laukanvaihtoja diagonaalilla. Ratsukolla ei ollut mitään ongelmia ja minä lähinnä toimin katsojan roolissa hetken aikaa. Tähän väliin patistin ratsukon tekemään sik-sak -väistöjä laukassa, jossa tietysti laukka tuli vaihtaa aina suunnan muuttuessa. Pienen pientä hapuilua oli havaittavissa, kun ratsastajan avut tulivat liian myöhässä tai sitten niitä ei valmisteltu riittävästi. Chantalillakin meni muutaman kerran hermo siihen, ettei se tiennyt mitä piti tehdä ja jyräsi eteenpäin norsun lailla. Ratsastaja nojasi myös toisinaan liikaa eteen, mikä häiritsi Chantalia, ja tasapainoinen vaihto oli tipotiessään. Hetken ohjeistettuani ratsastajaa, ja muutaman erehdyksen jälkeen, alkoi vaihdot myös sulkuväistöissä toimia. Vielä viimeisenä tehtävänä ratsukko pääsi tekemään ensin joka toisella askeleella vaihdon ja sitten jokaisella. Chantal lähti diagonaalille todella vauhdikkaasti ja rajusti. Se oli kovalla kuolaintuntumalla korvat niskassa eikä tammalla ollut aikomustakaan keskittyä tyhmiin laukanvaihtoihin. Ratsastaja sai rauhoitella tammaa hetken ympyröillä ja olla tarkkana, ettei käytä liian kovia otteita edestä laukkaa vaihtaessa. Seuraavilla kerroilla meno oli jo huomattavasti rauhallisempaa ja sulavampaa. Hevonen antoi nätisi periksi niskastaan. Ainoa asia mitä olisin vielä ratsukolta toivonut, olisi ollut hitusen voimakkaampi peräänanto, mutta kokonaisuudessaan ratsukko suoritti viimeisetkin joka askeleen vaihdot hyväksyttävästi." Valmennuksen kirjoitti Amanda.

Harjoituskilpailuissa 14.06.2015

Lähdimme tänään nelipäisen hevoskatraan kanssa käymään tuttavan tallilla harjoituskilpailuissa. Aamulla olikin aikainen herätys, kun hevosille piti tehdä vielä viime hetken puunaustoimet ennen rekkaan lastaamista. Onneksi olimme yhdessä Ambren ja Julietin kanssa pakanneet kaikki tarvittavat varusteet autoon jo edellisiltana, niin sai sen osalta nukkua hieman pidempään, sillä matka tulisi olemaan melko pitkä. Chantalin karsinassa oli vastassa ovelle käännetty pylly ja niskaan painetut korvat. Se halusi selkeästi vielä jatkaa uniaan eikä ymmärtänyt, kuinka sitä kehdattiin häiritä tähän aikaan aamusta. Aamupöperöiden jälkeen se vaikutti kuitenkin hieman jo leppyneeltä ja lastaus oli ohi suhteellisen helposti, vaikka harjauksen aikana se halusikin vielä vähän näyttää hammasta.

Ambre osallistui Chantalin kanssa koululuokiin Helppo B ja Helppo A. Chantal osasi kyllä jo hyvin tasoilla vaaditut asiat, mutta eri asia suostuisiko se mitään tekemään. Verryttelyssä neiti sievistelijä niskuroi vastaan, mutta liikkui kuitenkin eteen. Rentoudesta ei silti ollut merkkiäkään ja radalle lähdettiin hieman kauhunsekaisin tuntein. Eihän se mitenkään hyvin mennyt, molemmissa luokissa jäätiin lähemmäs häntäpäätä kuin sijoituspaikkoja. Ehkä se tästä vielä, Chantalin kanssa pitää vain löytää 100% toimiva yhteinen sävel. Tulipahan haettua kokemusta. Ambre on kyllä taitava ratsastaja, mutta Chantalin kanssa toisaalta kukaan ei oikein tule toimeen, pitää vain jatkaa treeniä ja huolehtia samalla neidin mielenterveydestä runsaalla vapaa-ajalla ja mieltä virkistävillä maastoreissuilla.