Chanceux KTK-III, KRJ-I, KV-III, KVJ AB

Selle Français -tamma, väriltään tummanpunaruunikko, säkäkorkeus 165cm
Syntynyt 10.12.2014     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH15-121-0052
Maahantuonut ja omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811
Koulupainotteinen, tavoitetaso 8: Intermediate I

Sissi on kurja pikku pirulainen, joka mielellään tekee ihmisten elämästä hankalaa. Uusia naamoja se testailee jatkuvalla syötöllä, tuttuja lähes jatkuvalla syötöllä. Tosin kun tammaan tutustuu kunnolla ja oppii käsittelemään sitä oikein, kovan kuoren alta saattaa silloin tällöin paljastua kehräävä kissanpentu ainakin hetkellisesti. Sissi tulee yleensä ihan hyvin toimeen muiden hevosten kanssa, mutta ei iäkkäämpänä konkarina epäröi ojentaa nuorempiaan tarvittaessa vähän kovakouraisestikin.

Tarhassa loikoillessaan Sissi saattaa toisinaan näyttää laiskanpulskealta, mutta se suorastaan puhkeaa kukkaan ratsailta käsin. Tammalla on uskomaton kokamiskyky, se on tasapainoinen, notkea, erittäin osaava ja omalla moottorilla kulkeva. Se vaatii toisinaan hankalan ja testailevan luonteensa vuoksi kuitenkin kokeneen ratsastajan, jotta siitä saa irti parasta mahdollista. Raconteuriin muuttaessaan Sissillä oli takanaan jo useammat menestyksekkäät vaativan tason kilpailut.


i: Bête Noir
sf m 167cm
ii: Blanc et Noir ransk m 166cm iii: Été ransk rt 167cm
iie: L'amour L'emporte ransk m 164cm
ie: Dernière sf tprt 169cm iei: Cachée sf prt 168cm
iee: Avril sf rn 169cm
e: Heureux
sf tprn 164cm
ei: Énorme sf mrn 170cm eii: Bonsoir sf mrn 171cm
eie: Savoir sf prt 165cm
ee: Chanchan sf rtkm 164cm eei: Hero xx rtkm 167cm
eee: Je Ne Regrette Rien sf trt 169cm

Jälkeläiset

01. sf-o. Cabernet du Roch, syntynyt 05.07.2015 oriista Crialdi Saavutukset: VIR MVA Ch, VSN Champion, KTK-I, KRJ-I, KV-II, Premier
02. sf-o. Chev du Roch, syntynyt 05.01.2017 oriista Les Granits KTK-II, KV-II, Palladium Prize

Sukuselvitys vanhemmista

i. Bête Noir on komea musta, 167 senttinen puoliveriori, jonka kanssa ei aika koskaan käy tylsäksi. Ori on varsasta asti ollut todella utelias ja sählä luonteeltaan, mutta kun sen kanssa alkaa oikeasti tekemään töitä, niin johan löytyy liikettä ja loputonta kärsivällisyyttä - jos siis orin saa ensin kuuntelemaan ratsastajaa. Käsiteltäessä Bete on hieman jyrä, mutta muutama ärähdys auttaa asiaan jo melkoisesti, ja kyllä ori on aina ihmistä kunnioittanut. Bete on omistajansa kanssa kisannut GP-radoilla asti, mutta siltä tasolta ei ole tullut niin merkittävää menestystä, kuin alemmista luokista. Ori on kuitenkin näyttävä, ja upea ulkonäöllisesti, joten se viimeistään ihastuttaa tammanomistajat. Tähän mennessä orilla onkin jo kymmenisen jälkeläistä, mutta hevonen on edelleen käytössä jalostukseen. Myös orin omistajalla on kaksi varsaa tästä hienosta kouluoriista.

e. Heureux on ihana, melko pienikokoinen pippurinen selleritamma, joka toimii ainoastaan tutuilla ja turvallisilla ihmisillä. Se on jyrä, siitä ei saa mitään irti, jos ei oikeasti osaa pyytää ja sitä rataa, mutta siinä on kuitenkin kapasiteettia GP-radoille asti, jossa sillä ei kuitenkaan olla startattu vielä kertaakaan. Prix St. Georges-luokista on kuitenkin tullut jo useampi voitto ja sijoitus ja Inter I-tasolla on otettu muutamia startteja alle. Tämä vasta 10-vuotias tamma on kuitenkin toiminut jo yhden varsan emänä, mutta nyt sen kanssa keskitytään lähinnä kilpailemiseen, ja tammaa koulutetaan koko ajan kohti GP-tasoa. Heureuxissa on liikettä ja kapasiteettia ja erinomainen rakenne kouluhevoselle. Luonteessa on parannettavaa, mutta kyllä tämäkin tamma taitavan käsittelijän kanssa pysyy ruodussa.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Blanc et Noir oli hieno musta kouluori, joka menestyi hyvin niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin kilparadoilla GP-luokissa, ja olihan ori luonteeltaankin melkoisen kultainen tapaus. Tämä hevonen oli sitä, mistä ne ponitytöt voivat vain haaveilla. Blanc oli isoliikkeinen, näyttävä, isokokoinen, korrekti, ja ennen kaikkea se oli loputtomalla kärsivällisyydellä ja kapasiteetilla varustettu hevonen, joka antoi itsestään kaiken ja ylikin. Se toimi myös kokemattomampien kuskien opetusratsuna kun kisoista oli kysymys. Jälkeläisiäkin ori sai yhteensä kymmenen kappaletta, ennen kuin se saateltiin taivasmatkalle vain 16-vuotiaana vakavan ähkyn seurauksena.

ie. Derniére ei ole niin korkealle koulutettu kuin jälkeläisensä, tai sukulaisensa, mutta siitä on tullut suosittu siitostamma sen helpon luonteen vuoksi. Lisäksi se on suhteellisen isokokoinen ja isomerkkinen tummanpunarautias oikein mukiinmenevällä rakenteella varustettuna. Se on helppo ratsastaa, liikkuu omalla moottorilla ja reagoi todella pieniin apuihin, muttei häiriinny selässä perunasäkin lailla pomppivastakaan ihmisestä. Deniére on varsin anteeksiantavainen tapaus, mutta sitä ei koskaan koulutettu vaativa B:tä korkeammalle tasolle, vaikka rahkeet olisivat varmasti riittäneetkin. Jälkeläisiä tammalla on huimat kuusi kappaletta, mutta myös kilpailuista on tullut ihan kiitettävää menestystä, joskaan ei tosiaan vaativa B:tä ylemmiltä tasoilta.

ei. Ènorme oli vähän sellainen kunnon teinimäinen ori, jonka mielestä mikään ei koskaan ollut hyvin, eikä mikään koskaan ollut kivaa. Ori oli vähän sellainen, että sen kanssa joutui kunnolla tekemään töitä, ja sen viimeiseksi jääneeltä omistajaltakin vei kaksi vuotta rakentaa tähän hevoseen edes jonkinlainen luottamus. Énorme on kuitenkin kisannut Inter II-tasolla ihan hyvällä menestyksellä, mutta ainoastaan kahden kuskin kanssa. Ori osaa kyllä olla varsin mukava, sillä se on elastinen liikkeiltään, liikkuu hyvin eteen ja hakeutuu helposti pyöreään muotoon ja se jaksaa tehdä oikean mielentilan sattuessa töitä putkeen parikin tuntia, jos niikseen tulee. Jälkeläisiä tällä orilla on kahdeksan kappaletta, joista jokainen on menestynyt melko hyvin kouluradoilla.

ee. Chanchan on luonteeltaan hieman kipakka tapaus, jota se on valitettavasti periyttänyt myös jälkeläisilleen. Se sietää todella harvoja ihmisiä ja hevosia lähellään, ja saattaa muutenkin olla aavistuksen verran hankala tapaus. Hienohan se on kuin mikä, ja sen kanssa ollaan kisattu Inter II-radoilla saakka. Tämä rautiaankimo tamma on todella kaunis näky kilparadoilla, kunhan sen saa ratsastettua oikein päin, ja kunhan sen kanssa jaksaa vain olla kärsivällinen, sillä tamman kanssa on oltava koko ajan tarkkana, ettei siitä tule vain yhtenä pitkänä pötkönä liikkuva poninkaltainen. Jälkeläisiä tällä tammalla on neljä kappaletta, mutta vieläkin sitä käytetään jalostuksessa, ja omistaja on kaavaillut tammalle vielä kahta varsaa.

Sukuselvityksestä kiitos Annika N:lle!

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
29.07.2015 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Welby
30.07.2015 Le Château de Raconteur, SW3 40p.
30.10.2017 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Vibaja

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 20.01.2017

"Saavuin citymaasturillani Etelä-Ranskassa sijaitsevan Le Château de Raconteurin pihaan, jossa näin heti Emmelinen vilkuttavan minulle. Vaihdoimme tervehdykset ja suuntasimme suoraan kentälle, joka sijaitsi aivan suuren linnan liepeillä. Kentällä seisoi varusteltuna Chanceux. Kaunis tummanpunaruunikko tamma tuijotti suurilla silmillään minua Emmelinen hypätessä sen selkään. Se nappasi takin hihastani kiinni ja mutusteli sitä hetken suussaan, kunnes Emmeline keskeytti sen puuhat ja antoi tammalle pohkeita. Pääsimme aloittamaan kolmipäiväisen valmennuskurssimme hyvässä säässä. Aurinko oli tullut esiin pilvien takaa ja se tarjosi mitä parhaimman harjoittelusään.

Aloitimme valmennuksen lämmittelyllä, jossa Emmeline ja Sissi tekivät ensin ympyröitä ja voltteja pitkin kenttää. Pääty-ympyrät tehtiin laukassa ja pitkillä sivuilla tehtävät voltit ravissa. Sissi kuunteli Emmelinen apuja tarkasti ja taipui hyvin laukassa sekä ravissa. Ympyräharjoitusten jälkeen lämmittelimme vielä tekemällä kokoamis- ja temponlisäysharjoituksia. Kokoamisharjoitukset sujuivat mutkatta, mutta Sissi oli päättänyt olla lisäämättä tempoaan Emmelinen ponnisteluista huolimatta. Tamma taisteli pidemmän aikaa Emmelinen pohjetta vastaan, kunnes vihdoin se luovutti ja saimme harjoituksen tehtyä kaikissa askellajeissa. Sissin laukka oli kieltämättä upean näköinen temponlisäyksen aikana, ja tamma lähes liisi kentän halki.

Lämmittelyn jälkeen siirryimme varsinaisen harjoituksen pariin. Harjoituksena teimme laukanvaihtoja joka askelleella niin, että Sissi saisi tehtyä vähintään viisi perättäistä vaihtoa. Laukanvaihdot tehtiin aina pitkillä sivuilla alkaen sivun keskeltä. Emmeline nosti laukan ja Sissi eteni hyvin kohti ensimmäistä kulmaa. Tamma taipui kauniisti kulmassa, jonka jälkeen se innostui pitkän sivun nähdessään ja kiihdytti laukkaansa. Emmeline sai pidettyä Sissin hallinnassa ja lähti vaihtamaan askelia hieman sivun keskiosan jälkeen. Sissi reagoi erinomaisesti Emmelinen pohje- ja ohjasapuihin ja kulmaan saapuessaan laukanvaihtoja oli onnistuttu tekemään vaaditut viisi laukanvahitoa. Toistimme tämän jälkeen harjoituksen pari kertaa, kunnes siirryimme loppuverryttelyiden pariin." Valmennuksen kirjoitti rebely.

Kouluvalmennus 25.01.2017

"Aurinko oli jälleen pilvessä saapuessani Le Château de Raconteurin tiloille. Emmelineä ei näkynyt pihassa, joten suuntasin suoraan kentälle, jossa näin kaksikon jo harjoittelemassa. Sissi askelsi eteenpäin hyvin ja Emmeline teki keskittyneesti erilaisia taivutusharjoituksia ravissa. Huomatessaan saapumiseni hän siirsi tamman käyntiin ja antoi sen hetken vaeltaa ympäri kenttää hieman löysemmillä ohjilla.

Tänään harjoituksena olivat vuorossa siksak-sulkutaivutukset. Sissi oli ehtinyt unohtaa tekemisen meiningin ja se lähinnä kiemurteli pitkin kenttää Emmelinen apujen kanssa. Ratsukko näytti hauskalta mahdolta, joten päätimme yrittää uudelleen pienen avun kanssa asettamalla apukartion keskelle kenttää, jossa suoristuksen tulisi tapahtua. Nyt Sissikin näytti heränneen tähän päivään ja Emmeline sai sen tekemään sulkutaivutusta kauniisti kartiolle asti. Suoristuis jäi edelleen vähän puolivaiheeseen ja toinen sulkutaivutus jäi sen takia vähän epäämääräiseksi. Kolmas kerta toden sanoo ja niin sanoi tänäänkin. Sissi taipui, suoristui ja taipui lisää. Suoritus näytti varsin mallikkaalta, joten kehotin Emmelineä ottamaan pienen tauon ja kävelemään kenttää ympäri. Hengähdystauon jälkeen päätimme kerrata eilisen laukanvaihtoharjoitukset, mutta hieman kevyemmin eli joka toisella askeleella. Sissi muisti eilisen tehtävän ja vaihtoi aluksi Emmelinen avuista huolimatta laukkaa joka askeleella. Napakampien apujen avulla Sissi ymmärsi yskän ja lähti suorittamaan tehtävää joka toisella askeleella.

Taivaalle oli ilmestynyt ikävän näköisiä pilviä, jotka uumoilivat sadetta. Päätimme siirtyä loppuverryttelyihin eli vanhaan kunnon kolmikaariseen kiemurauraan. Kiemuraura tehtiin kevennetyssä ravissa ja Emmeline antoi Sissille hieman pidemmät ohjat, mutta piti kuitenkin tuntuman koko tehtävän ajan. Sissi ravaili tyytyväisen näköisenä tahdikkaasti edestakaisin kiemurauraa, kunnes Emmeline siirsi sen käyntiin ja lähti ratsastamaan kohti tallirakennusta." Valmennuksen kirjoitti rebely.

Kouluvalmennus 26.01.2017

"Kolmas valmennuspäivä näytti todella ankealta. Vettä satoi taivaalta ihan hullunlailla ja tie Le Château de Raconteurin linnalle oli mutainen. Astuin mutaisine saappaineni sisälle linnaan, josta minut ohjattiin ystävällisesti sisäkautta maneesiin. Maneesi oli kooltaan yhtä suuri kuin ulkokenttä. Sen suurilla seinillä oli peilit, joista ratsastaja pystyi helposti tarkastamaan ryhtinsä. Emmeline ja Sissi saapuivat pian maneesin ovesta sisään. Sade oli hieman kastellut kumpaakin, mutta pääsimme kuitenkin aloittamaan viimeisen valmennuspäivän hyvällä mielellä.

Sissi oli menevällä päällä ja Emmelinellä oli täysi työ pidellä tammaa jo alkulämmittelyiden ajan. Teimme sekä avo- että sulkutaivutuksia ravissa ja käynnissä. Vähän väliä Sissi reagoi Emmelinen apuihin liian innokkaasti ja se nosti laukan taivutusten sijaan. Tästä saimme ideaksemme tehdä alkuverryttelytaivutukset laukassa. Sissi tempoi eteenpäin tarmolla, eikä millään olisi halunnut himmailla taivutusten ajaksi. Kehotin Emmelineä keskittymään taivutusten ja pitelemisen lomassa istuntaansa sekä pitämään oman mielentilansa rauhallisena, jotta Sissi ei saisi enempää virikkeitä.

Lämmittelyiden jälkeen Sissi oli saanut suurimmat virrat pihalle itsestään ja pääsimme tekemään erilaisia käynti- ja pysähdysharjoituksia. Pyysin Emmelineä ratsastamaan kootussa keskelle kenttää pituushalkaisijaa pitkin, pysähtymään hetkeksi, peruuttamaan sen jälkeen viisi askelta ja nostamaan siitä kootun ravin. Sissi ravasi kauniisti suorassa pituushalkaisijaa pitkin ja pysähtyi heti Emmelinen pidätteiden myötä. Tamma odotti kärsivällisesti seuraavaa tehtävää ja Emmelinen pyytäessä sitä peruuttamaan, se astui pari askelta taakseppain ja jäi hanaamaan vastaan. Topakampien apujen jälkeen tamma astui vielä muutaman askeleen lisää ja Emmeline sai nostettua ravin. Toistimme harjoituksen muutaman kerran uudelleen ja Sissi onnistui nyt peruuttamaan siististi viisi askelta. Siirryimme tämän jälkeen tekemään loppuverryttelynä erikokoisia voltteja. Kiitin niiden jälkeen Emmelineä valmennuspäivistä ja toivotin hänelle ja Sissille onnea tulevaan!" Valmennuksen kirjoitti rebely.