Carpathia VIR MVA Ch, VSN Champion, KTK-I

Trakehnertamma, väriltään tummanruunikko, säkäkorkeus 168cm
Syntynyt 26.11.2014     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH14-021-0592
Maahantuonut ja omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811
Koulupainotteinen, tavoitetaso 10: Grand Prix

Luonnekuvaus tulossa.


i: Donatell
trak mkm 170cm
ii: Whitechapel trak rnkm 171cm iii: Cinnfhail trak rnkm 170cm
iie: Wiebke trak m 167cm
ie: Donaubell trak m 167cm iei: Greyson trak m 170cm
iee: Danielle trak trt 165cm
e: Carmen
trak trn 167cm
ei: Langston trak prn 170cm eii: Caerleon trak tprn 170cm
eie: Lulu trak prn 170cm
ee: Celeste trak tprt 170cm eei: Gallagher trak tprn 169cm
eee: Cora trak vprt 166cm

Jälkeläiset

01. fwb-o. Wuorelan Thengel, syntynyt 15.03.2015 oriista Thanatos Saavutukset: KTK-II
02. rhld-o. Arpeggio von Lark, syntynyt 01.06.2015 oriista Aráta Saavutukset: KTK-III
03. sf-o. Bergerac du Roch, syntynyt 14.04.2016 oriista Don Bravado Saavutukset: VSN Champion, KTK-I, KV-II, KVJ AB, Bronze Premium
04. trak-t. Cithara du Roch, syntynyt 17.03.2017 tammasta Everhart

Sukuselvitys vanhemmista

i. Donatell on mustankimo trakehnerori, jolta löytyy säkäkorkeutta 170cm verran. Donatellin isälinja on ollut Saksassa varsin suosittu, sillä varsinkin orivarsat ovat olleet suurikokoisia ja kevytliikkeisiä kouluhevosia. Donatell itse on kilpaillut Prix St Georges tasoisissa luokissa vakioratsastajansa kanssa, mutta ahkera siitosura kisakausien välissä on hieman heikentänyt orin suorituksia, mitä ilman ori olisi voinut kohota vielä korkeampiinkin luokkiin. Kotioloissa Donatell on luonteeltaan todella yhteistyöhaluinen ja hieman herkkähipiäinen, mikä näkyy juuri ajoittain keskittymiskyvyn puutteena uusissa tilanteissa. Jälkeläisiä Donatell on saanut elämänsä aikana jo monia kymmeniä, joista kaksi orivarsaa on päässyt maineikkaaseen trakehnerkantakirjaan. Tällä hetkellä orin menekki on kotimaasta siirtynyt lähinnä ulkomaille, jossa suku on haluttua ja vielä varsin uutta.

e. Carmen on tummanruunikko trakehnertamma, jolta säkäkorkeutta löytyy 167cm verran. Tamma tulee äärimmäisen arvostetusta ja harvinaisesta suvusta. Carmenin osti varsana eräs Saksan nousevista kasvattajista, jonka filosofiana on käyttää vain tammoja, joiden varsojen kohdalla ei tarvitse yrittää tavoitella emiänsä parempia versioita. Carmenilla olisikin ollut rahkeet nousta kouluratsastuksessa korkealle, mutta neiti ehti käydä kilpailuissa vain kantakirjausvuotenaan, jolloin tammaa treenattiin ratsastusosuutta varten. Kantakirjauksen jälkeen Carmen on saanut kunnioitettavat neljä varsaa neljässä vuodessa, ja kasvattajan filosofia on toteutunut. Tamman varsat ovat olleet kuin kopioita emästään, eli atleettisia ja kouluratsastukseen todella hyvin sopivia yksilöitä orivalinnoista riippumatta. Kasvattajan iloksi Carmen näyttäisi saavan helpommin tammavarsoja, sillä tähän mennessä kaikki syntyneet varsat ovat olleet tammoja. Ainoastaan Carpathia on myyty pois, johtuen siitä, että kasvattajalta löytyi jo vuotias varsa samasta isästä.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Whitechapel muistuttaa hyvin paljon poikaansa Donatellia niin ruunikonkimolta väritykseltään kuin ulkomuodoltaan. Suurin poikkeus kuitenkin on näiden kahden orin luonteessa ja tyylissä esiintyä, sillä Whitechapel on hieman raskaampi ja hitaampi kuin poikansa. Whitechapel on tyypillisen kouluhevosen näköinen, ja myös orin askeleet ovat kuin tehty kouluradoille. Itse herra ei ole oripäiviä ja –paraateja lukuun ottamatta käynyt kilpailuissa, sillä Whitechapel on ollut todella suosittu ori kevyiden tammojen omistajien keskuudessa pelkästään rakenteensa ja sukunsa puolesta. Jälkeläisilleen herra ei ole jättänyt juurikaan hitauttaan, vaan lähinnä ori on tuonut turhan kevyisiin tammoihin kaivattua vahvuutta ja lennokasta askelta. Whitechapelista voisi sanoa, että orin jälkeläiset ovat herrasta kuin päivitettyjä ja asteen laadukkaampia versioita!

ie. Donaubell on erittäin kaunis trakehnertamma, joka on rakenteeltaan varsin kevyt ja siro. Säkäkorkeutta neidiltä löytyy 167cm verran, mutta tamman sirous saa Donaubellin vaikuttamaan pienemmältä kuin onkaan. Alku- ja keskielämänsä Donaubell oli kisahevosena taitavalla juniorilla, jonka kanssa tamma eteni aina vaativa A:n tasoisiin luokkiin. Kapasiteettia olisi ollut enempäänkin, mutta harmittavan toistuvan jännevamman vuoksi tamma joutui jäämään pois kilpatreenaamisesta. Donaubell myytiin tämän jälkeen siitostallille, jossa tamma on sittemmin saanut jo viisi jälkeläistä. Varsoista viimeistä lukuun ottamatta kaikki ovat oreja, ja isävalinnoilla tamman hieman turhan kevyttä runkoa on kompensoitu vahvempirakenteisilla valinnoilla. Varsat ovatkin emäänsä suurempikokoisempia ja ryhdikkäämpiä, mutta kilpahevosen hermot sekä lempeä luonne tuntuvat olevan emältä kotoisin.

ei. Langston on punaruunikko ori, joka on hurmannut ikäkausikilpailuissa monet tuomarit ja katsojat. Vaikka Langstonilta löytyy säkäkorkeutta ”vain” 170cm verran, pistää ori silmään upealla lavakarismallaan sekä letkeillä liikkeillään. Herra on ensimmäinen isälinjansa ori, joka on menestynyt kansainvälisillä koulukentillä, vaikkakin monet Langstonin edeltäjäorit ovat myös osoittaneet potentiaaliaan, mutteivat sitten ole päässeet sitä näyttämään loppuun saakka. Vielä suhteellisen nuori ori ei ole ollut kuin yhden kauden siitosorina, ja omistajan mukaan ensin tavoitteena olisi tähdätä niin korkealle kouluradoilla kuin Langston pystyy, ja vasta sitten aloittaa siitosura kunnolla. Fysiikka Langstonilla on aina Grand Prix luokkiin asti kunnossa, sillä ori on luonnostaan voimakas ja jaksaa liikkua eteen.

ee. Celeste on tummanpunarautias tamma, jonka elämä päättyi turhan aikaisin. Celeste syntyi ja kasvoi pienessä siittolassa, jossa arvostettiin puolalaislinjaisia trakehnereita ja Celesten emänemä olikin aikoinaan tuotu Puolan yhdestä suurimmasta siittolasta. Tamman kohdalla kasvattajalla olikin suuret odotukset, sillä suku oli Saksassa hyvin harvinainen ja virkistävä. Celeste käytiin kantakirjaamassa 4-vuotiaana II palkinnolle, jonka jälkeen lempeä mutta eloisa tamma sai ensimmäisen varsansa. Pian vieroituksen jälkeen Celeste sai kuitenkin pahan ähkyn joka johti suolitukokseen, mistä tamma ei leikkausyrityksestä huolimatta koskaan selvinnyt.

Sukuselvityksestä kiitos Assille!

KRJ-Cupit:
31.08.2015 - Aittohaara - Intermediate I - 5/84

Näyttelyt:
10.03.2015 Barricade Warmbloods, SW1 40p.
20.03.2015 Virtuaaliset Show-Näyttelyt, SW1 40p.
09.05.2015 Satulinna, MVA-sert, pt. Jannica
01.04.2016 Rosenhof, irtoSERT, pt. Kati
03.04.2016 Le Château de Raconteur, MVA-sert, pt. Kati
31.10.2016 Marksman Sporthorses, irtoSERT, pt. Kati
22.01.2017 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Vibaja

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 30.03.2015

"Carpathia esitteli tänään mielellään liikkeitään ja olisi selkeästi halunnut työstää niitä vahvimpia osaamisalueitaan mieluiten. Kun työstimme käyntiä, kokosimme laukkaa tai jankkasimme kulmien ratsastamista, kertoi tamma nopeasti kaikille, että nyt saa loppua tämä typerä työnteko ja yritti tarjota kaikkea muuta tilalle. Siinä menikin sitten sukset ristiin vähän väliä tamman kitistessä sitä enemmän, mitä selkeämmin ratsastaja joutui hevosta pyytämään oikeiden liikkeiden pariin. Ratsukko sai lopuksi ratsastettavakseen vanhan kilpailuohjelman, jonka aikana hevonen kyllä yllätti täydellisesti. Sillä riitti keskittymistä ja kärsivällisyyttä, mihin osasyynä oli varmasti ratsastajan selkeämmät avut ja tarkka keskittyminen työskentelyyn. Lopulta kaikki oli siis hyvin ja sain päättää valmennuksen todella hyviin tunnelmiin. Silti muistutin vielä lopuksi ratsastajalle sen, minkä hän varmasti oli kuullut ja hyväksi todennut ennenkin: tyypillisen tamman kanssa avut on hyvä olla enemmänkin pyyntö kuin käsky." Valmennuksen kirjoitti Uppe.

Vieraan ratsastajan alla 08.06.2016

"Kun ennätin Raconteurin maille, kipaisin suorinta tietä maneesiin jossa Emmelinen tallityöntekijä jo kävelytti maasta käsin kuvankaunista tummanruunikkoa tammaa. Tervehdykset ja päivän sotasuunnitelman vaihdettuamme tallityöntekijän kanssa kiristin tamman satulavyön ja ponkaisin sen selkään. Koska tamma oli ehtinyt jo kävelemään jonkin verran, lähdin työstämään sitä heti pohkeen ja ohjan väliin käynti - pysähdys - käynti siirtymisten kautta. Alkuun Carpathia oli ihan luvattoman hidas pohkeelle ja sain näpäyttää sitä muutaman kerran raipalla pohkeen taakse, että se vastasi apuihin mutta hiljalleen hevonen alkoi keräämään takajalkoja vatsan alle ja kulkemaan paremmalla eteenpäinpyrkimyksellä eteen. Hiljalleen lähdin työstämään hevosta ravissa ja laukassa avotaivutuksen parissa, jossa halusin työstää hevosta melko loivalla uralla mutta suurella taivutuksella jolloin pääsin sen kylkiin paremmin käsiksi. Ensimmäisten toistojen aikana ennätin jo miettimään mihin olin pääni asettanut, mutta sitkeän ratsatuksen myötä Carpathia alkoi hiljalleen antamaan periksi ja pehmeni sekä kyljistä että niskastaan. Kun tamma lähti hiljalleen käyttämään itseään oikeaoppisesti, kehuin sitä vuolaasti ääneen sillä en halunnut rikkoa hyvää ohjastuntumaa kaulalle taputtamalla. Ratsastuksen loppuun lähdin vielä leikittelemään laukkaa kohti piruettilaukkaa samalla, kun seurasin sekä hevosen että itseni työskentelyä maneesin peileistä - halusin, että tamma säilyttää aktiivisuuden ja rentouden kokoamisesta huolimatta ja tarpeen mukaan autoin sitä kyykistämään takajalkoja vatsan alle koskettamalla sitä kevyesti raipalla ristiselän päälle. Heti muutaman hyvän askeleen jälkeen nousin hieman irti satulasta ja annoin tamman laukata muutaman askeleen reippaasti eteen ennen seuraavaa toistoa." Merkinnän kirjoitti VP.

Koulutuuppaukset jatkuvat 09.06.2016

"Vaikka Carpathian ratsastaminen edeltävänä päivänä ei ollut ottaa tuulta purjeisiin, olin ollut tyytyväinen työni tulokseen ratsastuksen loputtua. Nyt kun minulla oli jonkinlainen ajatus hevosesta ja sen perustekemisestä, lähdin työstämään sitä hieman suuremmalla vaativuudella heti alusta alkaen. Alkuverryttelyksi ratsastin hevosta melko reippaassa tempossa ja avoimessa muodossa eteen-alas muutamia siirtymiä tehden vaatien samalla nopeaa reagointia antamiini apuihin. Jos hevonen jäi hitaaksi tai ei vastannut pyytävään apuun ollenkaan, käytin heti perään uutta apua joka oli voimakkuudeltaan vaativampi. Nyt Carpathia tuntui jo paljon paremmalta, sillä se kulki paremmalla eteenpäinpyrkimyksellä eteen ja vastasi apuihin melko herkästi. Pienten välikäyntien jälkeen lähdin työstämään tammaa vastalaukassa jotta sain sen nousemaan paremmin lavoista ja säästä ylös tulevaa tehtävää varten. Kun tamma tuntui vastalaukassa hyvältä ja vastaanottavaiselta, kiitin sitä vaihtamalla laukan myötälaukaksi ja uuden vaihdon myötä jatkoin yhä uudelleen vastalaukan ratsastamista. Vaihtojen ja vastalaukan kautta sain Carpathian sopivasti tilaan, jossa se oli sekä odottavainen että hereillä joten en voinut vastustaa kiusausta, vaan lähdin työstämään pitkällä sivulla ensin kolmosia ja sittemmin kakkosia. Ensimmäiset vaihdot olivat aavistuksen kulmikkaita, mutta valmistellessani tammaa paremmin sain vaihtoihin juuri sopivasti lennokkuutta ja tasapainoa - ja näyttipä vaihdot maneesin peileistäkin seurattuina aikalailla hyviltä. Reilu tunnin treenaamisen jälkeen olin yhtä hymyä, sillä laiskasta ja vähän jopa haluttomasta hevosesta kuoriutui sinnikkään ratsastuksen myötä varsin kehityskelpoinen ja potentiaalinen kouluratsu." Merkinnän kirjoitti VP.