Skeggi

Norjanvuonohevonen, ori
Syntynyt 10.04.2016 Saksassa
Harmaahallakko, 140cm

Rekisterinumero VH16-053-0094
Kouluratsastuspainotteinen, ko: heA
Kasv. Dietlinde Bäcker, om. Villa Talvia VRL-01811

Ch, KTK-II, Premier

Skeggi on peräisin saksalaiselta ponifarmilta, joka on kasvattanut myös muutamia erittäin hyvin kouluratsastuksessa menestyneitä vuonohevosia. Näin ollen ori edustaa vähän harvinaisempia sukulinjoja kuin mitä meillä on totuttu näkemään, sillä ylivoimaisesti suurin osa hevosistamme tulee suoraan Norjasta.

Luonteeltaan ori on meneväinen ja toisinaan vähän rauhaton, mutta kuitenkin kiltti. Hoitaessa se seurailee tallipihan toimintaa uteliaana ja odottaa malttamattomana töihin pääsyä. Laumassa Skeggi on aika voimakastahtoinen ja hierarkiassa kärkipäässä, näyttäen isotteleville nuorikoille tarvittaessa taatusti kaapin paikan. Ratsastaessa Skeggi on reipas, motivoitunut ja sillä on hyvä asenne uuden opetteluun.

i. Thjostolf
nvh hhkko 142cm
ii. Arfast nvh rnhkko 142cm iii. Thorodd
iie. Freygerd
ie. Hrafnhild nvh hhkko 140cm iei. Sigemund
iee. Asny
e. Reginleif
nvh rnhkko 138cm
ei. Raudebjorn nvh rnhkko 140cm eii. Sven
eie. Torgärd
ee. Jaddvor nvh rnhkko 139cm eei. Bretakollr
eee. Ragneid
01. nvh-t. Talvian Trolltind, syntynyt 20.08.2016 tammasta Inga
02. nvh-t. Frostin Skreia, syntynyt 10.07.2017 tammasta Thorhalla
03. nvh-t. Emelie of Smithloch, syntynyt 16.08.2017 tammasta Embla

KRJ-Cupit:
31.08.2016 - Runoratsut - Helppo B - 17/316

Ominaisuuspisteet porrastetuissa kilpailuissa:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Näyttelyt:
30.07.2016, Sagavik, irtoSERT, pt. Welby
25.08.2016, Villa Talvia, irtoSERT, pt. Zafiro
06.06.2017, Villa Talvia, irtoSERT, pt. Kati
01.08.2017, Villa Talvia, MVA-sert, pt. Vibaja


Kouluvalmennus 06.05.2016

"Valdorin jälkeen minulla oli valmennettavana vielä kaksi Kiiskisen vuonista. Hän lähti viemään hevosta talliin sekä hakemaan seuraavaa potilasta. Istuin kentällä odottamassa ottaen samalla aurinkoa. Ei kestänyt kauaa kunnes Kiiskinen saapui kentälle Skegin, kauniin harmaanhallakon värisen orin kanssa. Tämä poni oli kuulemma melko uusi tulokas joten Kiiskinen kertoi vähän minkälainen ori oli.

Saitte kävellä rauhassa kentällä ja tehdä itsenäiset alkuverryttelyt. Skeggi näytti liikkuvan oikein hienosti ja oli oikein eteenpyrkivä. Energiaa näytti Skeggillä olevan joten saitte jo heti aluksi tehdä pari laukkakierrosta, että saataisiin ylimääräinen pöllöenergia pois orista. Niin kuin arvelin, ori lähti vähän liiankin innoissaan eteenpäin ja lensit sitten reilusti taaksepäin satulassa. Onneksi pysyit selässä ja sait nopeasti kontrollin takaisin ja orin hallintaan. Tehtiin tätä molempiin suuntiin ja lopuksi ori näytti jo paljon paremmalta. Siirryttiin sitten ravityöskentelyyn. Teitte paljon voltteja ja väistöjä, jotka sujuivat oikein hyvin orin nuoresta iästä huolimatta. Volteissa Skeggi olisi saanut taipua paremmin, kuin myös väistöissä. Pohkeenväistöjen jälkeen siirryttiin ravi-pysähdys-laukka siirtymiin, jotka aluksi tuottivat hankaluuksia, koska Skeggi oli hieman ratsastajaansa edellä. Kiiskinen korjasi ratsastustaan neuvojeni mukaan ja se näkyi. Ori ravasi tahdikkaasti, pysähdys, myötäys ja laukannosto. Ratsukko tuntui nauttivan työskentelystä toistensa kanssa. Siirtymistä siirryttiin suoraan loppuverryttelyyn, Skeggillä näytti olevan vielä hirveästi energiaa mutta käyttäytyi kuitenki hienosti kokoajan, vaikka annoitkin ponille vähän pidemmät ohjat." Valmennuksen kirjoitti turjake.

Kouluvalmennus 11.08.2016

"Valmennettavanani oli ensimmäistä kertaa ikinä norjanvuohohevonen! Olen niitä aina ihaillut kyllä, mutta edes kosketus etäisyydelle en ole aikaisemmin päässyt. Kentällä ratsukko kulki rennosti kaviouralla käyntiä, kun saavuin paikalle. Vaihdoimme nopeat kuulumiset ja rapsuttelin orin pehmeää turpaa, samalla ihaillen erikoista harjaa. Olin ajatellut tällä kertaa valmennusta, joka painottuisi käyntiin ja raviin. Pieniin tarkkoihin asioihin puuttumista ja ratsastajan toimintaa satulassa. Monesti hiotaan laukanvahtoja, taivutuksia ja koottua ravia mutta perus käyntiliike luullaan menevän helposti. Pyysin ratsukon isolle pääty-ympyrälle tekemään taivutuksia ja pysähdyksiä. Ori vaikutti todella keskittyneeltä ja tarkalta, pysähdykset menivät juuri eikä melkein. Olin ihmeissäni. Naurahdin jo jossain kohtaa, mitä minä valmennan kun ratsukko on hiottu timantti yhdessä. Siirryille raviin. Skeggi ravasi kauniissa muodossa, kunnes pyysin ratsukkoa kulkemaan koko kaviouralla ja halkaisijoilla lisättyä ravia. Tasaisuus hävisi ja pieni innokkuus paistoi läpi, laukka olisi ollut hevoselle mieluisampi vaihtoehto. Ravista siirtyminen lisättyyn raviin meni hieman töksähdellen ja epätasaisesti. Kokeilimme laukassa saman ja se sujui puhtaasti. Kiinnitin huomion nyt tarkemmin ratsastajaan ja sieltä löytyi muutama haittatekijä. Ratsastaja saisi istua syvemmällä satulassa, kädet paremmin tuntumalla ja kevyesti paineistaa kylkiä pohkeilla. Lopulta ravikin alkoi sujumaan. Loppuun teimme vielä muutamat pysähdysharjoitukset ja ratsukolle annoin vapaat kädet loppuveryttelyyn. Oli todella mielenkiintoista nähdä vuonohevonen työnteossa näin läheltä! On se vain upea näky!" Valmennuksen kirjoitti Sorel.

Kouluvalmennus 15.08.2016

"Olin jo kerran saanut tutustua tähän upeaan ratsukkoon ja tänään oli vuorossa vielä toinen valmennuspäivä. Aamuvarhaisella seistä tönötin kentällä kahvikuppi kädessä, minkä olin läheiseltä huoltoasemalta käynyt matkalla hakemaan. Hetken kuluttua tuttu ratsukko asteli kentälle. Ratsastaja tarkisti satulavyön kireyden ja pomppasi selkään. Skeggi seisoi pää alhaalla ja tarkkaili minua. Hevonen vaikutti kovin väsyneeltä vielä. Sitä hän olikin, koska oria joutui herättelemään oikein kunnolla ennen varsinaisen työn alkua. Ori lompsi ja lönkytti eteenpäin ja ratsastaja sai tosissaan tehdä työtä, jotta hevonen kulkisi kauniissa muodossa. Alkuun teimme perus voltteja, pysähdyksiä, taivutuksia ja väistöjä. Hiljalleen hevonenkin alkoi virkota matkan edetessä. Skeggi narskutteli kuolaimia ja viskoi häntäänsä, hän ei ollut lainkaan tyytyväinen näin aikaiseen aamuharjoitukseen. Laukanvaihto sujui mallikkaasti. Orin vasen puoli oli selvästi vahvempi, joten toivottavasti tuo ei käy liian selvästi tuomareille ilmi. Laukan vaihdossa sen huomasi todella selkeästi. Vastalaukka sujui puhtaasti. Lisätty laukka herätti viimeistään hevosen, kun iloiset pukituksetkin sujuivat. Ratsastaja ei ollut lainkaan varautunut tällaiseen, mutta onneksi hän pysyi satulassa, vaikka toinen jalustin pääsikin irtoamaan. Skeggi vaikutti jo todella pirteältä ja alkoi muistuttamaan eilistä loistavaa suoritustaan. Ryhdikkyys ja näyttävyys palasi niin, ettei ratsastajan tarvinnut enään hammat irvessä väkisin sitä saada esille. Vesisadekin kiusasi meitä, mutta onneksi alkoi olemaan loppu veryttelyn aika. Loppuun teimme vielä lisätty käynti harjoituksia, kunnes päästin ratsukon maasto jäähyttelemään." Valmennuksen kirjoitti Sorel.