Gudrun

Norjanvuonohevonen, tamma
Syntynyt 10.01.2015 Norjassa
Ruunihallakko, 145cm

Rekisterinumero VH15-053-0073
Koulu- & valjakkopainotteinen, ko: heA, vaativa
Kasv. Alfhild Johansen, om. Villa Talvia VRL-01811

Ch, KTK-II, Bronze Premium

i. Blikkenslager
nvh rnhkko 146cm
ii. Vigmund nvh rnhkko 144cm iii. Vilga
iie. Eini
ie. Brillanvh rnhkko 140cm iei. Ligten
iee. Brita
e. Dordis
nvh rnhkko 144cm
ei. Herman nvh hhkko 143cm eii. Haage
eie. Hildur
ee. Ylva nvh rnhkko 142cm eei. Ysta
eee. Dinna
01. nvh-t. Talvian Vikna, syntynyt 28.02.2015 oriista Valdor
02. nvh-o. Talvian Vidar, syntynyt 30.07.2015 oriista Valdor
03. nvh-o. Talvian Yggdrasil, syntynyt 16.05.2017 oriista Folkbjørn

KRJ- & VVJ-Cupit:
-

Ominaisuuspisteet porrastetuissa kilpailuissa:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Kouluratsastuksessa op. (tasolla )
Valjakkoajossa op. (tasolla )

Näyttelyt:
28.11.2015, Trondheim Fjords, MVA-sert, pt. Jannica
21.04.2016, Adina, RCH 10p.
11.09.2016, Villa Talvia, irtoSERT, pt. Vibaja
01.08.2017, Villa Talvia, irtoSERT, pt. Vibaja


Kouluvalmennus 01.12.2015

"Saapuessani Villa Talviaan huomasin huomasin juuri kentälle matkaavat valmennettavani, Kiiskisen ja Gudrunin. Suuntasin siis heti auton pysäköityäni suoraan sinne. Kiiskinen oli juuri nousemassa vuonohevostammansa selkään, ja auttelin häntä pitelemällä varsin menohaluisen oloista Gudrunia aloillaan. Nainen kertoi sen virkeyden johtuvan viileästä säästä ja tuulisuudesta.

Ratsukko käytti alkuverryttelyyn paitsi käyntiä, myös paljon hevosen lihaksia avaavia liikkeitä, kuten väistöjä. Kun Gudrun tuntui Kiiskisen mukaan vetreältä ja lämmenneeltä, saatoimme aloittaa valmennuksen kunnolla.

Tänään teettäisinkin ratsukolla toisinaan hieman kinkkisempää tehtävää, nimittäin Hannunvaakunaa. Siinä neljä tynnyriä asetellaan neliön muotoon ja kierretään niitä jokaisessa askellajissa. Googlaamalla löytyy kuvia tästä tehtävästä. Aloitimme käynnissä, jotta sekä hevonen että ratsastaja ehtisivät ymmärtää tehtävän idean käytännössä. Gudrun taipui hienosti jokaisessa käännöksessä, ja pian saatoin lisätä tehtävään haastetta.

Pidensin tynnyreiden välejä hiukan, ja pyysin Kiiskistä nostamaan ravin. Tässä askellajissa käännökset tuppasivat venymään turhan pitkiksi "tehtävän ulkopuolelle", mutta lopulta harjoitus onnistui hillityssä harjoitusravissa. Lopuksi nostin vaikeustasoa vielä hiukan - nyt tehtävä suoritettaisiinkin laukalla! Neuvoin Kiiskistä pitämään Gudrunin niin kutsutusti paketissa, jottei tamman askellus pääsisi liian pitkäksi ja näin pilaisi tehtävää. Laukassa Gudrun näyttikin jostain syystä kääntyvän jopa paremmin kuin ravissa - ehkä se oli salaa harjoitellut tiukkoja käännöksiä miltei takaosansa yllä?

Kun hannunvaakunaa oli tultu molempiin suuntiin kaikissa askellajeissa, päästin Kiiskisen ja Gudrunin loppuverkkaamaan. Samalla annoin Kiiskiselle rakentavaa palautetta hänen ratsastuksensa ja Gudrunin osalta." Valmennuksen kirjoitti Sippe.

Kouluvalmennus 06.05.2015

"Viimeisenä valmennusvuorossa oli Kiiskisen kaunis vuonohevostamma Gudrun. Odotin jälleen kentällä, yhtäkkiä alkoi satamaan. Päätin kuitenkin, että työskentelisimme silti kentällä, pieni sadekuuro tekisi varmasti vain hyvää kun on ollut nyt niin kuuma muutenki. Köpöttelitte kentälle oikein rennossa käynnissä ja näytti siltä, että tammalla ei ollut kiire minnekkään. Alkuverkassa teitte käynnissä sekä ravissa paljon siirtymyksiä, jotka sujuivat ihan hyvin, voltteja, pari väistöä sekä avotaivutuksia. Volteissa ei ollu mitään vikaa eikä myöskään avotaivutuksissa. Raviin siirtyminen näytti vähän löysältä ja sait herätellä Gudrunia kunnolla, että tamma alkaisi liikkumaan ja käyttämään takajalkojaan paremmin. Parin kierroksen jälkeen tamma alkoi liikkua kivasti ja hienossa muodossa.

Aloimme sitten työstämään koottua käyntiä sekä ravia. Poni oli oikein innoissaan saadessaan näyttää taitonsa ja totteli jokaista apua minkä Kiiskinen sille antoi. Hieman oli tahdin kanssa välillä vaikeuksia, mutta pohkeilla ja ohjalla saatiin sekin korjattua. Siirryitte pitkillä sivuilla kootusta ravista lisättyyn raviin. Aluksi tammasi ei ymmärtänyt ollenkaan, että mitä nyt ollaan tekemässä, mutta jonkun ajan päästä alkoi jo sujumaan paremmin.

Laukkatyöskentelyn aloitimme lyhyen tauon jälkeen pääty-ympyröillä sekä volteilla kootussa laukassa. Tahti ei tässäkään aluksi ollut kehumisen arvoinen, mutta parani todella paljon loppua kohden! Saitte tulla vielä kokorataleikkaa keskilaukassa. Valmennuksen lopussa ravailitte jonkun aikaa eteen-alas ja siirryitte sitten käyntiin. Rennot loppukäynnit ratsastettiin maastossa." Valmennuksen kirjoitti turjake.

Kouluvalmennus 26.05.2015

"-Seuraavalla kierroksella muista sitten vähän paremmin se ulko-ohjan tukea antava rooli. Vaikka taivutat, käännät ja pidät vielä yllä sitä iloista eteenpäinpyrkivää ravia, niin se sun hevonen vaatii sen ulko-ohjan tuen antamaan raamit sille taivuttamiselle, ohjeistin ratsukkoa kentän laidasta ja kulauttelin auringonpistoksen pelossa vettä kurkkuun aikamoista kyytiä. Meille oli sattunut varsin lämmin kevätpäivä valmennuksen ajankohdaksi ja vaatteita sai etenkin se selässä rehkivä osapuoli vähentää heti alkuverryttelyjen jälkeen. -Menisipä nyt pikkuisen pilveen, muuten en uskalla kovin raskaita tehtäviä teettää ettet pyörry sinne selkään, kauhistelin puoliääneen mutta ratsastaja vakuutteli kokemuksesta ettei hätää olisi. Alkuvalmennus käytettiin siis taivuttelutehtävän parissa: tarkoituksena oli ratsastaa pääty- ja keskiympyröitä lumiukkomuodostelmassa aina ympyrältä aika-ajoin toiselle siirtyen ja suuntaa vaihtaen. Ratsukko työskenteli yhteisymmärryksessä, mutta hevosessa olisi aika-ajoin saanut olla enemmän tarmokkuutta askeleessa. Kyllä se tamma siitä sitten pikkuhiljaa alkoi innostua, etenkin kun otimme laukan mukaan tehtävään.

Laukkatehtävässä pääty-ympyrät ratsastettiin laukassa ja keskiympyrälle siirryttäessä viivyttiin siinä aina pidempään tehden laukannostoja käynnistä ja ravista. Tehtävä sujui vaihtelevasti hevosen jäädessä välillä vähän jumittelemaan omiaan, mutta kun loppua kohden suoritukset paranivat, annoin ratsukolle luvan aloittaa loppuverryttelyt. Ratsukko päätti lähteä kävelemään loppukäynnit hiekkatielle ja minua pyydettiin ilokseni mukaan reippailemaan, joten lähdin kävelylle ratsukon viereen ja selostin samalla palautteen ratsastajalle. Tätä ratsukkoa oli miellyttävä valmentaa, sillä molemminpuolinen ymmärrys kyllä pelasi ja tavoitteellinen yritteliäisyys oli kunnossa." Valmennuksen kirjoitti Uppe.