Aslan

Norjanvuonohevonen, ori
Syntynyt 23.02.2017 Norjassa
Ruunihallakko, 148cm

Rekisterinumero VH17-053-0045
Kouluratsastuspainotteinen, ko: heA
Kasv. Tor Balstad, om. Villa Talvia VRL-01811

VSN Ch, KTK-I, KV-II, Premier

Aslan on äärimmäisen komea norjalainen tuontiori, joka pakattiin mukaan traileriin sen enempiä miettimättä. Tuttu kasvattaja vinkkasi, että hänellä saattaisi olla tarpeisiini sopiva lupaava nuori ori, joka ei valitettavasti suvullisesti sopinut hänen omiin jalostussuunnitelmiinsa. Minun ei tarvinnut kuin vilkaista, ja ostopäätös oli jo sinetöity. Tor vaati kuitenkin, että koeratsastan ponin ennen hötkyilyjä, mutta se vain vahvisti päätöstäni: Aslanilla on kolme erinomaista askellajia ja se on ratsastaessa nöyrä, erittäin yritteliäs ja kantaa itsensä näyttävästi.

En ole joutunut pettymään pikaiseen ostokseeni. Suomessa Aslan kantakirjattiin odotusten mukaisesti ennätyspisteillä 90p. - kaikki tuomarit olivat sitä mieltä, että ori on lähes jokaiselta osa-alueeltaan erinomainen rotunsa edustaja. Suvullisesti ori sopii suurimmalle osalle tammoistani ja kilpakentillä se on terävä kuin partaveitsi, tästä ponista tulee vielä jotain suurta.

i. Arvid
nvh rnhkko 149cm
ii. Aslane nvh rnhkko 145cm iii. Sverting
iie. Hallbera
ie. Frideburg nvh rnhkko 147cm iei. Sigehelm
iee. Frida
e. Margrethe
nvh rnhkko 145cm
ei. Assur nvh rnhkko 139cm eii. Baug
eie. Jorunn
ee. Bjartney nvh rnhkko 146cm eei. Ongul
eee. Igunn
01. nvh-t. Frostin Liljefjell, syntynyt 19.07.2017 tammasta Brannlilje

KRJ-Cupit:
-

Ominaisuuspisteet porrastetuissa kilpailuissa:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Näyttelyt:
06.06.2017, Villa Talvia, irtoSERT, pt. Kati
22.07.2017, Villa Talvia, SW1 40p.
06.08.2017, Villa Talvia, SW2 40p.
11.10.2017, Villa Talvia, MVA-sert, pt. Zafiro

Kouluvalmennus 20.09.2017

"Saavuin tuttua tietä taas kerran Villa Talvian tiluksille, mutta tällä kertaa vähän erilaisissa merkeissä. Tänään en tullutkaan ratsastamaan siellä asuvaa hevostani, vaan valmentamaan tallin omistajaa Aino Kiiskistä ja hänen komeaa vuonohevosoriaan Aslania. Kentän laidalle astellessani ratsukon alkuverryttelyt olivat jo hyvin käynnissä. Ori oli yhtä upea kuin miltä se kuvissa näytti. Ei toki ihmekään, olihan se kantakirjattu ykköspalkinnolla. Tasapainoisen näköinen ratsukko kiersi kenttää kevyessä ravissa, tehden aina välillä voltteja ja ympyröitä. Aino oli kertonut minulle, että orilla oli vasen puoli vähän jumissa ja sitä pitäisi päästä verryttelemään. Kun ratsukko vaihtoi suuntaa, eron huomasi heti. Vasemmalle Aslan ei taipunut yhtä hyvin, vaan vaikutti hieman tönköltä.

Vielä hetken ratsukon työskentelyä seurattuani pyysin Ainoa siirtämään Aslanin käyntiin ja kerroin hänelle suunnitelmistani. Tarkoitus oli tehdä isot pääty-ympyrät ravissa molempiin päätyihin, jonka jälkeen laukattaisiin vastalaukkaa pitkät sivut. Ympyröillä oli erittäin tärkeää keskittyä hyvään asettamiseen ja taivuttamiseen, jotta ympyrästä saataisiin tasapainoinen ja hyvän näköinen. Kunhan ympyrät saataisiin toimimaan ravissa hyvin, myös ne laukattaisiin.

Aslanin askeleet olivat pitkiä ja matkaa voittavia, kun se laukkasi vasemmassa kierroksessa kentällä. Ympyrälle käännyttäessä ori ei olisi heti malttanut hidastaa, mutta päättäväisesti Aino sai kuitenkin siirrettyä sen raviin. Aslan asettui hyvin vasemmalle, mutta olisi saanut taipua enemmän sisäpohkeen ympäri. Aikamme harjoitusta molempiin suuntiin tehtyämme orissa kuitenkin huomasi selkeän eron. Se oli paljon notkeampi ja rennomman oloinen, ja taipui nyt myös vasemmalle erinomaisesti. Koska valmennus oli onnistunut hyvin, päätimme lopettaa sen ja jätin ratsukon tekemään vielä itsenäiset loppukäynnit." Valmennuksen kirjoitti Daisy.

Kouluvalmennus 25.09.2017

"Saapuessani paikalle vuonohevosori Aslan oli taas jo verryttelemässä kentällä ratsastajansa kanssa. Tai oikeammin ratsastaja yritti verrytellä, ja Aslan yritti parhaansa mukaan vastustella. Välillä se liikkui eteenpäin, pysähtyi, otti pari askelta taaksepäin ja potkaisi sitten kiukkuisesti maata. Jouduin hieraista oikein kunnolla silmiäni, sillä tämä ei todellakaan vaikuttanut samalta orilta kuin viimeksi. Aino huikkasikin minulle selästä, että Aslanilla oli tänään todella harvinainen kiukkupäivä. Ratsukon alkulämmittely näytti hyvin epätoivoiselta, mutta pienen valtataistelun jälkeen Aslan alkoi kulkea jo sievemmin ja tyytyi vain mulkoiluun.

Harjoittelimme tänään takaosakäännöksen oikeaoppista ratsastamista, sillä ratsukon pisteet olivat viime aikoina jääneet hieman alhaisemmiksi siitä liikkeestä. Pyysin tekemään jokaisessa kulmassa normaalin kulman ratsastamisen sijaan takaosakäännöksen. Aluksi Aslanin käynti ei ollut tarpeeksi aktiivista eikä se liikkunut tarpeeksi koottuna, jolloin käännös ei onnistunut toivotulla tavalla ja takajalat lipsuivat pois hevosen vartalon alta. Kun nämä asiat saatiin parin kulman päästä korjattua, käännökset alkoivat näyttää jo paljon paremmilta.

Seuraavaksi pyysin ratsukkoa siirtymään käynnissä keskihalkaisijalle, jossa tehtäisiin kaksi sadankahdeksankymmenen asteen käännöstä. Näin päästäisiin harjoittelemaan paremmin lähes kokonaisia käännöksiä ja kulkemaan koko ajan samaa linjaa keskihalkaisijalla. Aslan oli kuitenkin eri mieltä tehtävän hyödyllisyydestä, ja päätti vetäistä muutaman pukin keskihalkaisijalle käännyttäessä. Aino yritti parhaansa mukaan pysyä kyydissä, eikä lopulta tippunut vaikka se oli täpärällä. Pienen maanittelun jälkeen Aslan rauhoittui vähän, ja se teki käännöksiä oikein mallikkaasti. Kun takaosakäännökset alkoivat sujua jo niin hyvin, päätimme lopettaa valmennuksen onnistuneisiin tunnelmiin. Poistuessani paikalta ratsukko jäi vielä tekemään itsenäisiä loppuverryttelyjä." Valmennuksen kirjoitti Daisy.

Kouluvalmennus 01.10.2017

"Ties kuinka monennetta kertaa lähdin taas Villa Talviaan valmennusreissulle. Kentällä minua odotti valmiina Aino Kiisikinen ja jo minulle tutuksi tullut vuonohevonen Aslan. Pyysin heti aluksi Ainoa keskittymään Aslanin taipumiseen volteilla ja ympyröillä ja tekemään alkuverryttelyissä paljon puolipidätteitä, ympyröitä ja voltteja. Ori käveli jo alussa reippaasti, joten pyysin ratsukkoa pian siirtymään raviin ratsastamaan kolmikaarista kiemurauraa ja keskittymään siinäkin taivutuksiin. Kiemurainen ura sujui parivaljakolta erinoimaisesti, jonka takia vaihdoimme harjoitusta uudestaan.

Nyt ratsukon piti tehdä pääty-ympyrät molemmille lyhyille sivuille vastalaukassa, jonka jälkeen laukanvaihto käynnin kautta, josta siirryttiin pitkälle sivulle tekemään avotaivutus ravissa. Aslan olisi voinut asettua ympyröille paremminkin, mutta sen laukka oli matkaa voittavaa ja irtonaista. Myös laukanvaihdoissa oli vähän hiottavaa, sillä Aslan nosti välillä saman laukan takaisin. Avotaivutukset ravissa sujuivat kohtalaisen hyvin, niissä ori taipui hyvin mutta sen takaosa ei ollut tarpeeksi aktiivinen. Pysäytin ratsukon hetkeksi ja selitin parannusohjeita. Pyysin Ainoa korjaamaan jalkaa hiukan eteenpäin ja taivuttamaan Aslania hiukan rohkeammin. Uusien ohjeiden avulla ratsukon meno näytti nyt paljon paremmalta. Orin laukka oli taas upeaa, ja tällä kertaa se taipui koko vartalostaan tarpeeksi ympyrallä. Laukanvaihdotkin onnistuivat nyt paremmin, kun molemmat jaksoivat keskittyä työskentelyyn. Avotaivutukset ravissa onnistuivat myös hienosti ja Aslan taipui kauniisti koko vartalostaan ja käytti myös takaosaansa liikkeen työstämiseen.

Pyysin ratsukkoa siirtymään kevyeen raviin ja tekemään vielä muutamia voltteja ja puolipidätteitä, jotta Aslan olisi viimeiseen hetkeen asti kuulolla. Kiitin ratsukkoa vielä onnistuneesta valmennuksesta ja lähdin sitten takaisin kotiin." Valmennuksen kirjoitti Daisy.