Synd Coraille

    

Virallinen nimi: Synd Coraille Syntynyt: 10.07.2009
Rek.nro: VH06-017-3912 Rotu & sukupuoli: Shetlanninponi, tamma
Säkäkorkeus: 101 cm Väritys: Ruunikko
Kasvattaja: Cery Omistaja: Cery VRL-02116
Painotuslaji: Valjakkoajo Koulutustaso: Vaativa valjakkoajo

Coralli on siskopuolensa Keyten tavoin ensimmäisiä shetlanninponikasvattejani. Tarina on siskoonsa nähden kovin samanlainen, sillä sekin on kieränyt muutamassa kodissa päätyen lopulta minulle. Oli ihanaa saada Coralli takaisin kotiin, sillä se muistuttaa minua paljon emästään. Se ei luonteeltaan ole välttämättä kovinkaan samanlainen, mutta sen katseessa ja olemuksessa on paljon samaa. Corallia on suotu hyvin temperamenttisella, tammamaisella ja siihen syssyyn vielä ponimaisella luonteella. Enkä tarkoita vain jääräpäisyyttä.

Tammalla on omat moodinsa erilaisiin tilanteisiin, tosin ne voivat vaihdella päivästä riippuen. Tallikäyttäytyminen ei ole Corallin vahvuus. Varsinkin sen pienemmän hoitajan tamma linttaa hyvin nopeasti karsinan seinää vasten, ehtii näykkäistä pari kertaa ja varsinkin satuloidessa takajalat viuhovat ilmaa. Tamma aistii pelon nopeasti ja käyttää sen aina hyödykseen. Sen mielestä on mahtavaa dominoida ihmistä joka alistuu sen metkuihin. Kun se kerran saa sen aseman, siitä onkin vaikea kouliintua pois - itsepäinen rotu kun on. Vastavuoroisesti jos hoitaja on ihminen, joka on perillä tamman typeröinnistä ja osaa suhtautua siihen jyrkästi, on tilanne huomattavasti helpompi. Joinakin päivinä Coralli tekee temppujaan edelleen, mutta osaa myös lopettaa ajoissa. Kukaan tuskin on pärjännyt Corallin kanssa ilman edes yksiä hampaanjälkiä.

Miksi ihmeessä tämmöistä tammaa sitten halutaan edes käyttää jalostukseen? No, luonne on varsin poikkeuksellinen kun katsoo suvun temperamenttia - sehän on varsin yhteistyöhaluinen ja helppo. Coralli on kuitenkin hyvin potentiaalinen tamma hienosta suvusta joka ei näillä näkymin ole periyttänyt epämiellyttävää tallikäyttäytymistä. Ratsuna se sopii myös perheen pienimmille, mutta ei vaativiin tehtäviin ainakaan ilman taluttajaa joka saa ponin ajoissa kuriin. Tammalla on kuitenkin korkea työmoraali ja halua oppia ja miellyttää, mitä ei heti ensitutustumiselta uskoisi!

i. Nefertarin Piña Colada
VIR MVA Ch, KTK II
ii. Nefertari's Buchepalos iii. LWO Winylshaker
iie. Amorphia
ie. Nefertarin Gloria
VIR MVA Ch, KTK III, YLA3
iei. Louhimies LIOR
iee. Ainokainen LIOR
e. Cute Twitch
VIR MVA Ch, KTK II
ei. Björkgränds Lukas
VIR MVA Ch, KTK I, KRJ I, YLA2
eii. Olivier SWE
eie. Solveig SWE
ee. Chardonnay SWE
KTK II, KRJ I, SUP V
eei. Chatterbox
eee. Brita SWE


&heart; she-o Maybecks Titmus, 26.10.2017 (e. Synd Coraille), omistaja Liia

Kilpailumenestys

Valjakkoajossa 1719.94 op. (vaikeustasolla 4/5)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 800.14
Tahti ja irtonaisuus 0.00
Tarkkuus ja ketteryys 919.80

26.11.2017 VSN-näyttelyt (Kaihovaara) CH

Päiväkirja

04.07.2017 Uuden kesätyönkijän testaamista

Viikko sitten Maybeckissä aloitti suomalainen kesätyöntekijä Liinu. 18 vuotias, silmiinpistävän suomenruotsalaisen näköinen nuori naisenalku on hurahtanut poneihin jo pikkutyttönä, eikä näytä pääsevän paheestaan irti. Kokokin sallii ihan hyvin poniajat, vaikka shetlanninponit kyllä selkeästi ovat käyneet pieneksi. Vain vähän päälle 150 senttinen oljenkorsen ohuinen ratsastaja on silti vielä mainiossa ponikoossa! Tänään oli kuitenkin ensimmäinen päivä kun Liinu lähtisi kanssani ajolle. Hän on auttanut ponien hoidossa, ruokinassa, siivouksessa ja valjastamisessa, mutta nyt on aika varsinaiselle treenaamiselle.

Liinun sanoin hän iski silmänsä heti syvänmustaan komistukseemme Renttuun. Onhan ori luonteeltaankin varsin miellyttävä, nuori tyttö sai varmasti elämänsä parhaan ensikokemuksen oreista kun käsitteli Renttua ensimmäisellä viikollaan. Liinu on kuitenkin varsin päättäväinen ja temperamenttinen ihminen, joten pohdimme myös toista ponia jota hän tänään haluaisi testata treenin muodossa. Ei sillä, että Renttua olisi liian helppo, mutta kyllä se vaan on Coralliin verrattuna. Treenatessa kumpikin toimivat mukavasti, mutta tammaosapuolen käyttäytymisessä on kyllä aina ollut parantamisen varaa. Niinpä hoidimme ponit yhteistuumin, valjastimme kummatkin, eikä niiltä vastoinkäymisiltä tietenkään vältytty.

Renttu oli seisonut lähtövalmiina karsinassaan jo useamman minuutin. Lähdin itse hakemaan vielä satulahuoneeseen jäänyttä vesipulloani. Kuulin huoneeseen Liinun ruotsin ja suomen sekaiset kirosanat, jotka kantautuivat Corallin karsinasta. Poni ei ollut ihan niin yhteistyöhaluinen ja olisi selkeästi keksinyt parempaakin tekemistä kauniille kesäpäivälle - nyt se näytti olevan Liinun testaaminen. Nuori nainen piti pintansa ja kieltämättä epäilin hänen purreen Corallia takaisin mikäli otti hampaista osumaa... Joka tapauksessa pääsimme lopulta lähtemään. Minä ohjastin Corallia ja Liinu Renttua. Otimme suhteellisen kevyen treenin kohoavasta lämpötilasta johtuen, joten tyydyimme tekemään metsälenkin muutamilla ravipätkillä. Tämä antoi kuitenkin loistavan kokemusen Liinulle vaunutyöskentelystä!


ulkoasu © Cery 2017 - otsikon kuva © Pixabay & Stutteri Bakkehave
taustakuva © Background Labs
etusivun koristekuva © Cherie CC BY-NC 2.0
Tämä on virtuaalitalli - This is a sim-game stable